Verschil volledig automatische en semiautomatische AED

 

 

Verschil volledig automatische en semiautomatische AED


In een vorig artikel legden we het verschil tussen monofasisch en bifasisch defibrilleren uit. Echter is dit niet het enige verschil bij AED’s. Zo zijn er namelijk ook volledig automatische (ook wel: volautomatische) en semiautomatische AED’s. Wat het verschil tussen deze twee typen AED’s precies is, wordt in dit artikel nader uitgelegd.

Overeenkomsten tussen een volledig automatische AED als een semiautomatische AED

Zowel een volledig automatische AED als een semiautomatische AED geeft gesproken instructies en helpt bij de reanimatie. Ook analyseren alle modellen automatisch of het nodig is om een slachtoffer een schok te geven of niet. Het verschil tussen een volledig automatische en semiautomatische AED is eigenlijk nihil.

Semiautomatische AED

Een semiautomatische AED heeft een schokknop die de bediener zelf moet indrukken. Op deze manier kan het moment van schok dus zelf worden gecontroleerd. De AED geeft alsnog instructies en vertelt de bediener wanneer de schokknop moet worden ingedrukt.

Volledig automatische AED

Een volledig automatische AED geeft indien nodig zelf een schok aan het slachtoffer, zonder dat de bediener hier iets voor hoeft te doen en zonder dat de bediener het moment van de schok kan controleren. De AED zal de tijd nemen om te waarschuwen dat de schok wordt gegeven.

Voordelen en nadelen


Semiautomatische AED’s worden het meeste verkocht. De belangrijkste reden hiervoor is dat de hulpverlener zich ervan kan verzekeren dat niemand op het moment van de schok contact heeft met het slachtoffer. Hierdoor lopen de hulpverleners niet het risico een schok te krijgen van de AED.

Bekijk hier het ruime assortiment van de gebruikte AED’s van Gebruikte AEDs.