Wat is het verschil tussen monofasisch en bifasisch defibrilleren?

Used AED en Diac Medical verkopen zowel gebruikte monofasische- als bifasische AED’s. Maar wat is nu het daadwerkelijke verschil tussen monofasisch en bifasisch defibrilleren? In dit artikel vindt u het verschil in duidelijke en begrijpbare taal.

Schokken toedienen
In de loop der jaren is de techniek van de AED defibrillatie veranderd. Voorheen diende een AED een monofasische schok toe, tegenwoordig zijn er ook AED’s verkrijgbaar die een bifasische schokgolf toedienen. Het werkelijke verschil tussen monofasisch en bifasisch defibrilleren is de manier waarop de schok(ken) worden toegediend aan de slachtoffer in kwestie. Met bifasisch defibrilleren kan men met een lager aantal Joules hetzelfde effect bereiken als met monofasisch befibrilleren.

Gelijkstroomplus en geschakelde wisselstroom
Een AED bestaat uit twee condensatoren, een ontlading van een condensator zou een soort gelijkstroomplus veroorzaken. Bij monofasische AED’s is dit het geval. De hoogte van de spanning van de condensator tijdens het opladen bepaalt de energie die door de pads word geleverd bij monofasische defibrillatie. Een bifasische AED daarentegen zorgt voor een korte geschakelde wisselstroom. Hierbij wordt de stroomstoot opgebouwd uit een positieve en negatieve piek. Tijdens de positieve piek loopt de stroom van elektrode A naar elektrode B en tijdens de negatieve piek van B naar A. Een moderne AED meet eerst de impedantie van de borstkas tussen de elektroden en stemt de hoogte van de spanning bij de shock daarop af. Sommige AED’s hebben zelfs een kinderstand plus bijbehorende kleinere elektroden.

Interesse in een gebruikte AED?
Op zoek naar een monofasische AED? Dan raden wij u de monofasische defibrillatoren van Diac Medical aan. Liever een bifasische AED? Dan adviseren wij u de Zoll AED Plus van Used AED.