Hartziekten en eczeem

HARTZIEKTEN

Volwassen personen met eczeem hebben mogelijk een verhoogd risico op hartziekten en een beroerte. Zowel de aandoening als de ongezonde gewoonten kunnen invloed hebben op dit risico. “Eczeem heeft invloed op alle aspecten van iemands leven en kan daardoor de gezondheid van het hart verslechteren.” vertelt onderzoeker Jonathan Silverberg van de Northwestern University Feinberg School of Medicine in Chicago.

Uit het onderzoek van Silverberg blijkt onder andere dat mensen met eczeem meer roken, meer drinken, vaker overgewicht hebben en minder bewegen dan mensen zonder de huidaandoening. Daarnaast suggereren de resultaten van het onderzoek ook dat eczeem zelf de kans op een hartziekte of beroerte vergroot.

Geen oorzakelijk verband
“Het is fascinerend dat zelfs na correctie voor leeftstijlfactoren het verband tussen eczeem en hartziekten aantoonbaar bleef”, aldus Silverberg. De onderzoeker benadrukt wel dat zijn studie geen oorzakelijk verband laat zien. Het onderzoek is gepubliceerd in het Journal of Allergy and Clinical Immunology. De gegevens van ruim 61.000 volwassen tussen de achttien en 85 jaar zijn hiervoor gebruikt.

Bron: GezondheidsNet