Hart- en vaatziekten en chocolade

Chocolade vermindert niet de kans op hart- en vaatziekten hart- en vaatziekten

Er kan niet gesteld worden dat mensen die veel chocolade eten minder kans hebben op hartziekten dan mensen die weinig chocolade eten. Onderzoek van de Universiteit van Aberdeen wees uit dat dagelijkse consumptie van 100 gram chocolade de kans op hartziekten zou verminderen. Matthijs Boekholdt van AMC, die deelnam aan het onderzoek, zegt dat het te vroeg is om zulke conclusies te trekken.

 

Volgens de studie hebben mensen die veel chocolade eten minder riscio op hartziekten dan mensen die weinig chocolade eten, maar de studie wijst niet uit dat dit ook daadwerkelijk komt door de chocolade. Het kan ook zo zijn dat beide groepen verschillen in andere aspecten, zoals leef- en eetwijzen en psychische gesteldheid.

 

Melkchocolade Over pure chocolade zijn eerdere, vergelijkbare conclusies gemaakt. Boekholdt doelt hiermee op de aanname dat donkere chocolade beter zou zijn dan melkchocolade in het tegengaan van hartziekten. Volgens een cardioloog is dit één van de opmerkelijkste aannames van de studie, dat deze associatie kennelijk geldt voor het volledige spectrum aan chocola, inclusief melkchocola.

 

Boekholdt vindt het toch echt te vroeg om te concluderen dat men meer chocolade moet eten, laat staan hartpatiënten. Maar de studieresultaten zijn wel een goede aanleiding voor een vervolgstudie, waarin de ware effecten van chocolade kunnen worden getest.

Bron: NU.nl